Stress


Stress is een sluipmoordenaar voor het immuunstelsel.

Stress is een woord wat snel in de mond wordt genomen zonder te beseffen hoe het allemaal werkt. Iedereen heeft een portie "gezonde stress" nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Het orgaan dat de stress reguleert zijn de bijnieren. Ze bevinden zich op de nieren en bestaan uit een schors- en merggedeelte. Beide gedeelten maken hormonen die van cruciaal belang zijn in geval van aansturen of remmen van biochemische processen. Het in stand houden van ons immunsysteem wordt bepaald door onze bijnieren. Ze maken b.v. adrenaline, noradrenaline, cortisol en verschillende steroïden.


Functievoorbeeld:


De bijnieren produceren cortisol. Dit hormoon regelt onze dag- en nachtritme en tal van andere zaken die voor het in stand houden van het immuunstelsel erg belangrijk zijn. Wanneer we in een verhoogde stress schieten (vecht - vlucht reactie) verhoogt het lichaam de adrenaline-spiegel en daardoor gaat ook de cortisol-spiegel omhoog. Vergelijk het met, dat je in de auto op een tweebaansweg bevindt en je moet inhalen. Je maakt de actie en ineens zie een tegenligger op je afkomen. Je geeft nu nog meer gas (adrenaline - cortisol en insuline verhoogt) om in te halen en je redt het op het nippertje. Je hart bonkt, de bloeddruk verhoogt, je bent hoog alert en waakzaam. Na deze actie zal het lichaam zo snel mogelijk de oude situatie weer oppakken en er zal weer  evenwicht zijn tussen adrenaline en cortisol.


Bij een ongezonde stress is er een sprake van een constante verhoging van de adrenaline- en cortisol spiegel. Dit fenomeen zorgt ervoor dat de schildklier en de alvleesklier harder moet gaat werken. Om alles in toom te houden wordt er een beroep gedaan op DHEA een hormoon die in de bijnieren wordt aangemaakt. DHEA is een bijzonder hormoon die ons lang jong houdt d.m.v. testosteron en oestrogeen te produceren. Hoe hoger de stress des te meer gaat het tenkostte van de DHEA en de daar uit geproduceerde testosteron en oestrogeen.


Ten gevolge van voortdurende hoge stress zal er snel verouderingsproces plaats vindt. (denk eens aan de mensen in de politiek).


Bij langdurige stress zal dat een uitputting van de bijnieren, alvleesklier en schildklier tot gevolg hebben en dat zorgt er weer voor dat het immuunsysteem niet optimaal verloopt. Vergeet niet dat de bijnieren kracht en energie leveren en de alvleesklier een voorloper is van de totale biochemie die in ons lichaam verloopt. We zien dan ook dat bij een "burn-out syndroom"  een herstel van deze klacht jaren kan duren. Voordat de bijnieren en alvleesklier aan het uitputten zijn geeft het signalen af d.m.v. lichamelijke en geestelijke klachten. Bij het negeren van deze signalen (bewust of onbewust) kunnen zich zware ziekten ontwikkelen zoals hart- en vaatproblemen, bloedverdikking,  zware tot chronische ontstekingen, kanker etc. In America heeft cortisol de bijnaam "death hormone".


Hieronder zijn opsommingen van klachten en emoties die je jezelf kan afvragen.
Hoe eerlijker je het kunt beantwoorden, hoe meer je kan zien of je een gezonde of een ongezonde stress hebt. • irritatie, cynisme, negativiteit.
 • Snel kwaad worden als iemand je iets opdraagt of vraagt wat indruist tegen je gevoel.
 • Snel afvallen of juist veel aankomen in gewicht
 • Depressie of een geestelijk zwaar gevoel
 • Geen vreugde
 • Slapeloosheid
 • Uitputting, chronische vermoeidheid.
 • Verhoging van alcoholgebruik.
 • Snel en veel zweten (ook tijdens het slapen)
 • Hartritmestoornissen (bonken, kloppen en razen van het hart)
 • Hoofdpijnen, maag- en darmklachten
 • Gevoel van eenzaamheid of juist alleen willen zijn.
 • Niet willen vrijen (geen energie) of het tegenovergestelde om juist veel te willen vrijen (ontstressen).
 • Inconsequent gedrag, je niet begrepen voelen door je omgeving. Gaat gepaard met emotionele explosie
  (boosheid of huilen).
 • Gevoel van hulpeloosheid.
 • lichamelijke klachten variërend van steeds terugkomende ontstekingen, verkoudheden/griep, huidklachten etc.

Score: 1 punt voor ieder antwoord met "ja" beantwoord.

0 - 4 = Binnen de normale grenzen. (gezonde stress)

4 - 8 = Buiten de normale grenzen. Roofbouw op het immuunstelsel en beginnende tot milde vorm van een "burnout" .

8 en meer = Richting uitputting en zware "burnout".


                                       

                                       schors en merg van de bijnier

 

                                       

                                      pancreas (geel gekleurd) die schuil gaat achter de maag