Dysthereose


Schildklierproblemen is het stiefkind van zowel de reguliere- en alternatieve/additievegeneeskunde.


Vele bloedtesten (ongeveer 80%) geven een negatief beeld en wordt afgedaan dat er “niets aan de hand is” met de schildklier. Dit is zeer frustrerend voor de patiënt die zelf voelt dat er iets niet klopt met dit orgaan. Dit orgaan is enorm belangrijk omdat het de stofwisseling regelt van het lichaam.


Een hyperthereose (snelwerkend schildklier) of een hypothyreose (traagwerkend schildklier) laten zich daarom “laat” zien omdat het lichaam het probleem (compensatie) eerst zelf probeert op te lossen.


Als we de basisprincipe van de stofwisseling onder de loep nemen zien we dat bij een storing van de schildklier de bijnieren bijspringen maar dat kan niet van lange duur zijn want anders put het de bijnieren uit waardoor onschuldige kwalen kunnen ontaarden tot chronische klachten. Ook de verouderingsproces loopt versnelt af. Degeneratie neemt toe. Deze storing loopt binnen de normale bloed referentiewaarden totdat de normale regulatiesysteem het niet meer aan kan en uiteindelijk zal het gevolg een te snel of te traag werkend schildklier zijn en nu wel in het bloed te zien is. Dit proces kan jaren zijn beloop hebben.


Het voorafgaande noemt men Dysthereose (onstabiele werking) een fenomeen dat over het hoofd wordt gezien door beide kampen van de geneeskunde, dit tot frustratie van patiënten.


Een ander feit is dat bloedtesten niet goed uitgevoerd worden omdat er maar op 1 item wordt onderzocht en dat is vaak T3 en niet op T4 of andersom. De schildklier laat zich moeilijk vangen d.m.v. een bloedtest en kan zich onttrekken van de werkelijkheid. De bloedtest worden vaak in rusttoestand gemeten en zal de uitslag relevant zijn aan de toestand van de patiënt.  Aangezien we rust en arbeid op een dag hebben zo zal de schildklier ook reageren en dus is het moeilijk te realiseren om iemand op z`n werk, cafe, club etc. bloed af te nemen.


Om een goed beeld (dagprofiel) te krijgen zou dit eigenlijk moeten maar is onmogelijk dus moeten we het doen met de huidige meetwaarden.


Daarom is juist belangrijk om een goede anamnese af te nemen en te luisteren wat de patiënt aangeeft. Makkelijk koud hebben of licht zweten zonder extra inspanning.

Chronische klachten, onverklaarbare spierpijnen zijn tekenen van een dysthereose.


Dysthereose wordt uitgelokt door duurstress en te grote koolhydraten (vooral snelle suikers) inname.


Dit blokkeert het TSH (schildklier stimulerend hormoon) wat gevolgen heeft op de schildklier


Omdat dysthereose zo slecht wordt gediagnostiseerd lijden patiënten onnodig aan deze kwaal en belanden in een vicieuze cirkel. Dit fenomeen heeft ook een negatieve  invloed op andere hormonen.


De fundamentele samenspel die  Prof. Dr. Dr. J. Schole in zijn boek ( Drei-Komponenten-Theorie) beschrijft dit “regulatiebegrip”.


Gelukkig kunnen we heden ten dage met frequentieapparateur dit probleem bloot leggen mits de arts/therapeut de samenhang goed interpreteren kan.